top of page
PEISAJUL PERIFERIILOR URBANE
Revitalizarea peisageră a zonelor periferice
Ed. Univ. Ion Mincu, 2009

ISBN 978-973-1884-34-9

 

 

”Cum primeşte peisajul unda de şoc a acestei schimbări de paradigmă între centru şi periferie, care este răspunsul peisajului la haosul declarat al creşterii urbane?  Transformările acestui peisaj sunt doar simple consecinţe morfologice şi funcţionale ale mecanismului de urbanizare sau peisajul însuşi se conturează ca un puternic factor al mediului, cu influenţă asupra modurilor de dezvoltare locală?

Importanţa studierii în mod particular a periferiei urbane rezidă şi din nevoia de a găsi un numitor comun diferitelor moduri de evoluţie ale urbanului în lume, diferenţe care ţin nu doar de particularităţile geografice şi culturale, ci şi de situarea pe o anume treaptă a creşterii urbane,  periferia putând fi considerată un avanpost al acesteia” (p.9).

 

DEVENIREA PEISAJULUI
Ed. Univ. Ion Mincu, 2012

ISBN 978-606-638-021-8

 

 

Cartea pledează pentru re-considerarea peisajului din punct de vedere umanistic, mizând, deci, pe peisajul înţeles integrativ, ca entitate dinamică, „vie” (formă + înţeles),  care devine în spaţiu şi timp, „eclozând” din linearitatea istorică. Accentul este pus pe atributele calitative ale peisajului ca resursă ce „se distribuie fără să se împartă”, bazându-se pe capacitatea celor care îl trăiesc de a-l înţelege de pe treapta superioară a creativităţii. Devenirea peisajului este privită din două direcţii diferite, dar complementare: pe de o parte, ca o devenire întru, în termenii lui Constantin Noica, o mişcare cu un scop, cu un sens; şi pe de altă parte, ca o devenire infinit ramificată, rizomatică în termenii lui Deleuze, bazată pe asimilări poetice atât ale vernacularului, cât şi ale tehnologiilor de ultimă generaţie. Lucrarea se constituie într-un parcurs al "vârstelor" peisajului- de la începutul său ca gen pictural, până la peisajul-urbanism-arhitectură din zilele noastre, având mai degrabă valenţa unui element de dizolvare a graniţelor dintre diversele discipline care îl dispută.

 

MORFOLOGIE URBANĂ
Ed. Univ. Ion Mincu, 2014

ISBN 978-606-638-084-3

 

 

Abordarea morfo-tipologică a oraşului ajută la înţelegerea caracterului evolutiv al formei urbane, implicând (re)discutarea raportului între tradiţie şi inovaţie, în baza continuităţii unor modele spaţiale care şi-au dovedit calitatea și viabilitatea în timp. Mai mult decât o metodă, morfologia urbană este considerată aici un mediu de comentare a urbanităţii, în sensul dat de Françoise Choay, de „ajustare reciprocă a unei forme de ţesut urban şi a unei forme de convivialitate” (Choay, 2011). Pe lângă elementele morfologice extrase din “lecţia trecutului”, prezentate într-un mod actualizat și documentat, lucrarea cuprinde şi elemente noi, utile pentru înţelegerea spaţiului urban contemporan în general şi a spaţiului urban românesc, în particular. Este discutat cu atenţie rolul limitei în definirea spaţiului urban, conectivitatea şi rezilienţa ţesuturilor urbane, spaţiul public din perspectivă morfologică, o atenție deosebită fiind acordată parcelarului considerat aici element matriceal în dinamica țesutului urban. Sunt dezvoltate aplicații legate de periodizarea morfologică a Bucureștiului, de principiile care stau la baza unei parcelari urbane, de morfologia locuinței colective (ca element spaţial particular şi critic în oraşele postbelice).

 

 

Urban expansion in Bucharest, after 1990: errors and benefits
in "Planning Capital Cities: Belgrade, Bucharest, Sofia"
 
Editors: Doytchinov, Grigor/Dukic, Alexandra/Ionita, Catalina
Publisher: Verlag der Technischen Universität Graz, www.ub.tugraz.at/Verlag 
Graz 2015
pp. 224-233
Ed. Univ. Ion Mincu, 2014

ISBN: 978-3-85125-398-6 

http://fmysql.tu-graz.ac.at/~karl/verlagspdf/planning_capital_cities_ebook.pdf

 

 

 

 

Urban Markers. Explorations, Tactics and Actions into Braila, Romania 
Editors: Angelica Stan, Irina Pața
                This book is a result of the project “BRĂILA LABORATORY- Alternative approaches to urban peripheries within a shrinking city (B-LAB)”, supported by a grant from Norway, Iceland, Liechtenstein and the Romanian Government. This volume synthetically presents the activities of the team of students and specialists, under the coordination of the ‘Ion Mincu’ University of Architecture and Urban Planning - Faculty of Urban Planning, Bucharest, Romania. These activities were carried out between April 2015 and June 2016 and consisted of two main sections:  a) a brief research on the problematic of shrinking cities, on the relationship between urban growth and shrinkage, taking the city of Brăila as a case study; b) the results of the students' design & built workshops, consisting of the urban micro-reactivation projects and actions organised in Brăila, involving multidisciplinary teams of students and experts (architects, planners, landscape designers, writers, artists, anthropologists, sociologists).
 
bottom of page